Arizona at a glance
| Governing body | Arizona Interscholastic Association (AIA) |
|---|---|
| Girls flag football | Sanctioned (source) |
| Headgear | No headgear rule found |
| Youth concussion law | A.R.S. § 15-341 (concussion policy provision) |
Does Arizona require flag football headgear?
We found no statewide flag football headgear rule from the Arizona Interscholastic Association as of November 5, 2026. That means we checked and found none, not that headgear is banned. Check the AIA website for the current season, and ask your league, which can set its own rule.
The AIA approved girls flag football in December 2022, and the first season and state championship came in fall 2023.
What this means for Arizona leagues
- No statewide rule applies, so your league decides. If you require headgear, name a minimum rating, such as Virginia Tech 4 or 5 stars, and put it in your rulebook.
- Follow Arizona's youth concussion law: A.R.S. § 15-341 (concussion policy provision). Read the official text for who it covers and what it requires.
- Build your protocol from the youth flag football concussion protocol guide, and train coaches with CDC HEADS UP.
What this means for Arizona parents
- Ask your league or school whether it requires headgear. If you buy it anyway, compare models in the Virginia Tech headgear ratings.
- No headgear prevents concussions. Learn what to do from the CDC HEADS UP page on responding to a concussion, and talk to your child's doctor about any head injury.
- See girls high school flag football teams in Arizona, or find a flag football league in Arizona.
Sources
- Arizona Interscholastic Association, checked November 5, 2026.
- Girls flag football status source. See every state on the girls high school flag football by state page.
- A.R.S. § 15-341 (concussion policy provision).
- CDC HEADS UP.